Jak zrobić krupnik Thermomix?
11 września, 2023Krupnik to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, które są od lat cieszy się ogromną popularnością. Dzięki pomocy urządzenia kuchennego, można unowocześnić recepturę, która przekazywana była z pokolenia na pokolenie. W ten sposób powstał szybki przepis na pyszny krupnik w urządzeniu Thermomix. Jak go zrobić i ile czasu zajmuje jego wykonanie?
Krupnik Thermomix?
Jeśli nie wiesz, jak zrobić krupnik Thermomix, to spieszymy z recepturą na potrawę, która podbije kubki smakowe wszystkich domowników. Nieodzownie kojarzy się z czasami dzieciństwa. Zupa krupnik Thermomix to jedno z najbardziej tradycyjnych i smacznych dań kuchni polskiej. Przygotowanie go w urządzeniu kuchennym jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Oto szybki przepis na krupnik Thermomix.
Zaopatrz się w następujące składniki:
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 2 marchewki (ile czasu gotować marchew, żeby była w Thermomix)
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Przepis na krupnik bez mięsa:
Rozpocznij od opłukania i namoczenia kaszy w wodzie przez godzinę. Następnie marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Włóż warzywa, kaszę, bulion, liść laurowy i ziele angielskie do miski Thermomixu. Przykryj i ustaw 30 minut na 100 stopni, prędkość 1. Po zaleconym czasie dodaj masło i zmiksuj w wysokiej prędkości przez około 1 minutę. Na koniec przypraw dla smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Twój aromatyczny i smaczny krupnik Thermomix jest gotowy! Możesz go podać jako danie główne lub jako dodatek do obiadu.
Ile czasu zajmuje przygotowanie dania, jakim jest zupa krupnik Thermomix z mięsem?
Jeśli zastanawiasz się, ile czasu zajmuje wykonanie krupniku Thermomix, to podpowiadamy, iż będzie to około 40 minut. Włóż 200 gram kaszy do misy Thermomixu i zmiel ją na 6 sekund, na prędkości 7. Odłóż zmieloną kaszę na bok. Włóż 2 marchewki, 2 łodygi selera, 1cebulę i ząbek czosnku do misy urządzenia kuchennego i posiekaj przez 5 sekund, obroty 5. Dodaj masło i podsmaż warzywa w trybie Varoma, w 120 stopniach, przez 5 minut. Dodaj mięso i smaż w tym samym trybie przez 10 minut. Następnie dołóż zmieloną kaszę, 500 gram wody, 500 gram bulionu, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz i gotuj przez 20 minut. Podawaj gorący krupnik Thermomix z mięsem, z posypaną natką pietruszki.