Ile czasu gotować marchew
4 września, 2022Marchewka – dlaczego warto ją jeść i jak ją ugotować
Marchewka jest w Polsce jednym z najbardziej popularnych warzyw. Marchew wywodzi się najprawdopodobniej z Chin, ale współcześnie uprawiana jest właściwie na całym świecie. W naszej kuchni stosowana jest chętnie przez cały rok. Marchewka jak chyba wszyscy wiedzą jest smaczna i zdrowa. Warto jednak przyjrzeć się dokładniej jej właściwościom. Poniżej znajdziesz informacje, jak zrobić pyszną marchewkę. Żeby marchew nie straciła swoich wartości odżywczych jest istotne ile czasu gotować marchew oraz w jakiej temperaturze. Metody na przygotowanie rożnego rodzaju marchwi, smażona, pieczona, gotowania oraz w Thermomix.
Marchew zbierana jest w Polsce przed nadejściem pierwszych przymrozków na przełomie września i października. Marchewka zawiera wiele cennych substancji odżywczych. W jej składzie znajdziemy takie składniki mineralne jak potas, sód, wapń, fosfor, magnez, siarkę, mangan, żelazo, miedź czy cynk oraz kobalt. Bardzo ważna jest też zawartość witamin, która zależy od tego jak długo gotowana będzie marchew: A, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), C, E, H, K, PP (niacyna). Dzięki wysokiej zawartości witaminy A marchew jest bardzo dobra dla naszych oczu. Spożywanie jej z pewnością poprawi także stan naszej skóry. Marchew odznacza się także dużą zawartością błonnika, który wspomaga prace układu trawiennego. Spożywajmy więc marchewkę chętnie i często!
Jako ciekawostkę trzeba zauważyć, że w Polsce marchew jest warzywem, a na przykład w Portugali marchewka jest uważana za owoc i bardzo popularny jest tam dżem z marchewki.
Jak ugotować marchew?
Marchew jest bardzo smacznym warzywem właściwie w każdej formie. Więc poza spożywaniem jej surowej możemy ją ugotować, ugotować na parze, dusić, piec czy smażyć.
Gotowanie zaczynamy oczywiście od umycia marchwi. Jeśli na skórze jest dużo skaz, możemy ją obrać. Małe marchewki najlepiej ugotować całe, większe najczęściej kroimy w kostkę. Więc jak ugotować marchew aby była miękka i miała barwę zachęcającą do zjedzenia. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Sposobów krojenia marchewki jest całe mnóstwo. Tutaj trzeba kierować się własnymi przyzwyczajeniami. Najpopularniejsze z tych sposobów to oczywiście kostka, słupki, paski, krążki czy cienkie plasterki.
Jak długo gotować marchewkę?
Wiele osób w kuchni zadaje sobie pytanie ile czasu gotować marchewkę. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Marchewka gotowana w wodzie będzie gotowa po około 20-25 minutach. Wtedy będziemy mieli marchewkę al dente na obiad. Jeżeli zależy nam na bardzo miękkiej wersji, na przykład do sałatki, to wtedy wydłużamy ten czas do 35-40 minut. Według specjalistów wersja al dente zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Pamiętajmy o tym!
Gotowanie marchewki w Thermomix
Przygotowanie gotowanej na parze marchewki w Thermomixie jest niezwykle proste. Wystarczy, że umieścimy naszą marchew w naczyniu Varoma. Wybieramy tryb Varoma/obr. 1. Nie zapomnijmy o nalaniu wody do naczynia. Czas, jaki potrzebny jest na ugotowanie marchewki, czyli jak długo gotować marchew w ten sposób to 15-20 minut, po jego upłynięciu otrzymujemy zdrową, ugotowaną na parze marchewkę.
Przepis na wspaniałą marchewkę z groszkiem
Jeśli na obiad tradycyjnie mamy przygotowane mięso z ziemniakami, potrzebna nam będzie do tego również jakaś sałatka. Marchewka bardzo często łączona jest z groszkiem i taki też przepis tutaj podajemy. Potrzebne będzie do niego:
- 2-3 marchewki
- 1 łyżka oleju
- Woda (1 szklanka)
- Puszka groszku konserwowego
Przygotowanie takiej sałatki wygląda następująco:
- Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę;
- Dodajemy do garnka olej i marchewkę;
- Wlewamy szklankę wody i całość doprowadzamy do wrzenia;
- Gotujemy co najmniej 10 minut, do miękkości marchewek;
- Dorzucamy całą puszkę groszku konserwowego i gotujemy jeszcze 5 do 7 minut;
Do tak przygotowanej sałatki każdy może dodać również swoje ulubione dodatki.
Marchewka w polskiej kuchni
W polskiej kuchni marchewka pojawia się w wielu ciekawych i zaskakujących formach. Oczywiście można ją spożywać surową i tak właśnie lubi ją wiele osób. Po ugotowaniu marchewka staje się znacznie słodsza, co kusi wielu jej smakoszy. Gotowanie oczywiście nie jest jedyną formą przygotowywania marchewki. Często jest ona składnikiem zup, takich jak kapuśniak, a jak ugotować kapuśniak znajdziesz na stronie. Marchew jest również na czele z nieśmiertelnym polskim rosołem, choć może być też głównym składnikiem na przykład zupy-krem. Ale oczywiście można również przyrządzić ja smażoną lub duszoną. Coraz większą popularność zyskują także ciasta z marchewką.