Jak ugotować świeżą brukselkę?

Jak ugotować świeżą brukselkę?

3 września, 2022 0 przez Marcin Kozłowski

Brukselka to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest bogata w witaminę C, żelazo i inne minerały, takie jak potas, magnez i fosfor. Dowiedz się, jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka. Brukselkę możesz ugotować jako dodatek do drugiego dania, a także dodać ją do zupy czy sałatki. Poznaj przepis na pyszną brukselkę oraz dowiedz się ile czasu gotować świeżą brukselkę, żeby jej smak był znakomity.

Brukselka — co to za warzywo?

Brukselka to warzywo, które należy do rodziny kapustowatych. Roślina brukselki może dorastać do 2 metrów wysokości i ma duże liście. Wytwarza małe zielone kapustki z białymi łodygami i pąkami, które wyglądają jak mini kapustki.

Brukselka jest bogata w witaminę C, żelazo i inne minerały, takie jak potas, magnez i fosfor. Brukselka jest również znana z właściwości przeciwzapalnych, które pomagają zmniejszyć objawy zapalenia stawów, astmy, egzemy i tocznia. Glukozynolany znajdujące się w brukselce mogą również pomóc w zapobieganiu rakowi. Zastanawiałeś się, jak ugotować ciecierzycę na hummus, czyli na klasyczną pastę z ciecierzycy?

Jak ugotować świeżą brukselkę?

Istnieją różne sposoby gotowania brukselki, ale jeśli chcesz zachować prostotę i ugotować ją szybko i dobrze, przepis jest prosty. Oto jak ugotować brukselkę oraz jak długo gotować świeżą brukselkę?   

jak ugotować brukselkę

Na pewno gotowanie należy zacząć od umycia świeżej brukselki oraz usunięcia listków z żółtawym odcieniem, które często znajdują się w jej górnej części. Jeżeli zależy nam na szybkim ugotowaniu tego warzywa, to możemy zrobić małe nacięcia na trzonkach. Na główne pytanie ile czasu gotować brukselkę? Gotowanie brukselki powinno trwać od 5 do 7 minut, ale najlepiej jest sprawdzić jej twardość za pomocą zwykłego widelca przed wyjęciem jej z wody. Warzywa wrzucamy do osolonego wrzątku, a czas liczymy od ponownego zagotowania się wody.    

brukselka- ile czasu gotować

Ponieważ brukselka posiada naturalną goryczkę, której większość gotujących chce się jej pozbyć. Jednym ze sposobów na pozbycie się naturalnej goryczki zawartej w brukselce jest pozostawienie jej na jedną noc w zamrażarce. W ten sposób uzyskamy brukselkę ze wszystkimi wartościami odżywczymi za to znacznie smaczniejszą. Jeżeli gotujemy świeżą brukselkę, możemy także wykorzystać inne triki. Pierwszym z nich jest dodanie do wody dodać trochę cukru i trochę mleka. Drugim sposobem jest odlanie wody po jej zagotowaniu i ponowne zalanie brukselki wrzątkiem. Trzecim i najprostszym sposobem jest nie przykrywać garnka podczas całego trwania gotowania, dzięki temu gorzkie substancje w większości ulotnią się razem z unoszącą się parą.  

Ile czasu gotować brukselkę?

Jak długo gotować brukselkę? Jest to częste pytanie zadawane przez domowych kucharzy, a odpowiedź na nie jest prosta. Brukselka do jedzenia będzie nadawała się zazwyczaj już po 5 minutach gotowanie, ale najlepiej jest sprawdzić jej miękkość widelcem. Ile czasu gotować brukselkę? W większości przypadków potrwa to trochę dłużej, czyli 7-8 minut gotowania. Jeśli jednak, zamiast gotować w piekarniku lub na płycie kuchennej chcesz użyć mikrofalówki, istnieją pewne szczególne względy, które mogą wpłynąć na to, ile czasu potrzeba, aby brukselka osiągnęła pożądaną konsystencję.

Po ugotowaniu, jeśli masz resztki ugotowanej brukselki z innego posiłku (lub jeśli za pierwszym razem zostało jej za dużo), przechowuj ją w szczelnym pojemniku do trzech dni w lodówce.

Jak ugotować brukselkę mrożoną?

Bardzo często w kuchni wykorzystujemy także brukselkę mrożoną. Zwłaszcza w okresach, kiedy jej świeża wersja jest trudno dostępna. Problem goryczki w tym przypadku mamy już rozwiązany, gdyż po mrożeniu nie powinna być ona już wyczuwalna. 

Brukselki mrożone wyjmujemy z zamrażalnika tuż przed gotowaniem, gdyż nie będziemy ich rozmrażać. jak ugotować brukselkę mrożoną by wyszła wyśmienicie? W następnych etapach postępujemy tak samo jak ze świeżą, czyli gotujemy 5-7 minut sprawdzając przed wyjęciem jej miękkość. Jeżeli zależy nam na pięknej prezentacji naszego dania, można po odcedzeniu zalać brukselkę bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu. Dzięki temu zachowa ona swój zielony kolor i będzie pięknie wyglądać na naszych talerzach. 

Thermomix - jak długo gotować

Gotowanie brukselki w Thermomix

Przygotowanie gotowanej brukselki w Thermomixie jest bardzo proste. Aby ugotować ją na parze, wystarczy umieścić warzywa w naczyniu Varoma. W ustawieniach thermomixa ustawiamy także tryb Varoma/obr. 1. Pamiętajmy zawsze o wlaniu wody do naczynia. Jak długo gotować brukselki w thermomix? Czas potrzebny na ugotowanie to około 20 minut. Po wyjęciu możemy cieszyć się wspaniałą ugotowaną na parze brukselką.   

Przepis na pyszną brukselkę do drugiego dania

Brukselkę można łączyć z wieloma rzeczami, aby skomponować bardzo smaczną sałatkę. Ciekawym połączeniem jest pomieszaniem jej z suszonym pomidorami w oleju. Można dodać także posiekanych orzechów lub ziaren prażonego sezamu. Całość podsmażamy 2-3 minuty na patelni z tłuszczem z suszonych pomidorów. Taka sałatka podana do obiadu na pewno zapewni nam wspaniałe walory smakowe podczas naszego posiłku.