Ciasto na pizzę Thermomix

Ciasto na pizzę Thermomix

12 września, 2023 0 przez Marcin Kozłowski

Czy wiesz, że ciasto na pizzę w urządzeniu Thermomix przygotowuje się w ekspresowym tempie? Wszystkie składniki łączone są ze sobą w jednym urządzeniu kuchennym. Już nie trzeba zagniatać ciasta i męczyć się z mozolnym wyrabianiem. Ciasto na pizzę Thermomix wyjdzie po prostu idealne!

Pizza Thermomix

Pizza Thermomix to świetna propozycja na obiad, ale również wtedy, gdy wpadają znajomi w odwiedziny. To danie, które ma swoich miłośników na całym świecie, niezależnie od wieku. Ile czasu przygotowuje się tę potrawę?

Wystarczy jednie kilka minut. Szybki przepis na pizzę rozpocznij od przygotowania składników:

  • 300 gram mąki,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta cukru,
  • 10 gram oliwy z oliwek,
  • 150 gram wody

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Ta receptura na ciasto do pizzy Thermomix pozwala na ekspresowe przygotowanie spodu, który następnie będzie można udekorować ulubionymi dodatkami, takimi jak sos pomidorowy, czy też ser lub salami. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić składniki na ciasto w misie Thermomixu i wyrabiać ciasto przez 3 minuty. Załącz wówczas tryb interwał oraz temperaturę 37 stopni. Następnie odczekaj około 40 minut, aż ciasto wyrośnie – przykryj miskę czystą ściereczką.

Włoskie ciasto na pizzę w Thermomix

Włoskie ciasto na pizzę Thermomix można z powodzeniem przygotować w zaciszu swojego domu. Jego smak zaskoczy każdego domownika. Jak zrobić włoskie ciasto na pizzę Thermomix? Wystarczy, że standardową mąkę pszenną zastąpisz tą, w typie 00 – jest ona bardzo drobno zmielona, a przy tym niezwykle lekka i oczyszczona z otrębów. Takie rozwiązanie przyczynia się do powstawania charakterystycznej chrupkości wypieków.

jak ugniatać ciasto na pizze

Przygotuj zatem składniki na włoską pizzę:

  • 300 gram mąki pszennej typu 00,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • 15 gra oliwy z oliwek, bardzo dobrej jakości,
  • 5 gram soli,
  • 5 gram cukru lub innego słodzika
  • 150 gram wody

Do naczynia Thermomixu wlej wodę, a następnie dodaj drożdże i cukier lub inny słodzik. Ustaw tryb obroty 2, w temperaturze 37 stopni Celsjusza i podgrzewaj przez 1 minutę. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj w trybie interwał przez 2 minuty. Włoskie ciasto na pizzę Thermomix gotowe! Teraz wystarczy odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.