Jak zrobić ciecierzycę?

Jak zrobić ciecierzycę?

1 września, 2022 0 przez Marcin Kozłowski

Ciecierzyca to modne ostatnio warzywo. Jednak nie każdy wie ile czasu gotować ciecierzycę, by jej smak dobrze się komponował z innymi składnikami i była miękka. To warzywo gości zwłaszcza na stołach wegan i wegetarian, choć nie tylko – przekonują się do niej także wszystkożercy. Ciecierzyca, zwana też grochem włoskim, odpowiednio ugotowana i doprawiona posiada unikatowy smak – lekko słodkawy, delikatny, z pewnym orzechowym posmakiem. Ciecierzyca obfituje w białko, a także w witaminy i mikroelementy. Obok soi i soczewicy, jest ona znakomitym substytutem dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ceniona zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu, na szczęście coraz popularniejsza staje się też na Zachodzie. Można tworzyć z niej różnorodne, proste i szybkie lub bardzo wymyślne dania.

Najlepiej kupować ciecierzycę w sklepach ze zdrową żywnością, lecz można ją też dostać w większości dużych supermarketów. A jak zrobić świeżą ciecierzycę, żeby jej smak przypominał tą z restauracji.

Zastanawiałeś się, jak ugotować ciecierzycę na hummus, czyli na klasyczną pastę z ciecierzycy? Ten tekst rozwieje Twoje wątpliwości. Przedstawiamy sposoby jak zrobić ciecierzycę. 

Tradycyjny sposób z namaczaniem

Tradycyjnym sposobem jest namoczenie ciecierzycy na kilka do kilkunastu godzin przed ugotowaniem. Dzięki temu ziarna będą pęcznieć. Należy dodać trzy razy więcej wody, niż jest ziaren ciecierzycy, następnie doprawić szczyptą soli. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak długo i ile czasu gotować ciecierzycę w domu oraz w restauracji.

Ile czasu gotować ciecierzycę? 

Jak długo gotować ciecierzycę aby jej smak był idealny? Należy gotować ją około 80 minut pod przykryciem. Do gotującej się ciecierzycy można dodać liść laurowy czy ząbek czosnku lub też bulion warzywny, ewentualnie kostkę warzywną – wtedy smak zdecydowanie zyska na wyrazistości.

Jak ugotować ciecierzycę bez namaczania? 

Czy jednak da się ugotować ciecierzycę bez moczenia? Odpowiadamy: tak, da się to zrobić. Może ona wtedy jednak potrzebować więcej czasu, by się ugotować. Należy zatem sukcesywnie sprawdzać po upływie 80 minut, czy ciecierzyca jest już miękka, czy nie. Zatem już wiadomo ile czasu gotować ciecierzycę by była miękka. jeszcze trzeba pamiętać żeby przed ugotowaniem koniecznie przepłukać ziarna pod bieżącą wodą.

Jak zrobić ciecierzycę na hummus? Gdy chcesz z ciecierzycy przyrządzić hummus, nasiona muszą być lekko rozgotowane. Inaczej niż gdy chcesz podać ciecierzycę w całości – wtedy lepiej, by nasiona nie były w żadnym razie rozgotowane.

ciecierzyca- ile czasu gotować

Ciecierzyca w puszkach i słoikach

Warto wiedzieć, że ciecierzycy z puszek i słoików nie trzeba gotować – jest ona już gotowa do przyrządzenia, wystarczy ją podgrzać i odpowiednio obrobić. Zalewę można po prostu wylać lub też wykorzystać ją w swojej kuchni. Da się z niej zrobić np. wegańską bitą śmietanę do deserów lub na bezy – wystarczy  ubić zalewę, a następnie osłodzić i śmietana gotowa. Nie każdemu jednak przypadnie ona do gustu, gdyż siłą rzeczy ma ona pewien posmak ciecierzycy. Dla wegan jest to jednak opcja, którą koniecznie powinni kiedyś wypróbować.

Nie zawsze trzeba samemu robić ciecierzycę, równie można zakupić ją w sklepach. Jak najbardziej znajdziemy ciecierzycę gotowaną na parze – która zawiera większą ilość składników odżywczych niż ta gotowana w wodzie, a przy tym jest bardzo chrupiąca i ma lepszy smak. Sposób na ugotowanie marchwi może przypominać ten na ciecierzycę. Jednak są różne metody które warto sprawdzić na https://ileczasu.pl/ile-czasu-gotowac-marchew/. Przy gotowaniu marchwi bardzo ważna jest zawartość witamin: A, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), C, E, H, K, PP (niacyna)

Przepis na hummus

Jak przyrządzić hummus za pomocą thermomix? Do naczynia miksującego należy włożyć odsączoną ciecierzycę (ugotowaną lub ze słoika czy z puszki). Następnie należy wlać ok. 50 g tzw. aquafaby (czyli wody z ciecierzycy) oraz dodać takie składniki jak: oliwa z oliwek, sok z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczkę soli. Całość należy miksować przez 1 min/obr. 10 – i gotowe! Można przełożyć hummus do odpowiednich naczyń, np. do słoiczków. Hummus wybornie smakuje ze świeżym chlebem czy z pitą. Można też spożywać go jako dodatek do falafli, a nawet jako danie obiadowe czy przystawkę. Może służyć też jako dip spożywany ze nie ugotowanymi pokrojonymi w paseczki warzywami, np. z marchewką czy selerem.

Jak przyrządzić hummus bez thermomixa? Można użyć składników wymienionych powyżej lub trochę zmodyfikować przepis. Dodać można dodatkowo np. pastę tahini, szklankę wody zamiast aquafaby, nieco kminu rzymskiego (kuminu). To, jaki będzie nasz hummus, zależy w dużej mierze od naszej fantazji i pomysłowości – bowiem dodać do niego możemy również paprykę w proszku czy suszone pomidory. Wszystkie składniki należy zmiksować kilka minut, aż do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji.