Jak długo gotować szpinak?

Jak długo gotować szpinak?

11 grudnia, 2022 0 przez Marcin Kozłowski

Szpinak wymaga stosunkowo krótkiego czasu gotowania, dzięki czemu następuje jedynie niewielka utrata jego właściwości zdrowotnych. Jeśli masz wątpliwości dotyczące tego, jak długo gotować szpinak przeczytaj do końca ten tekst, wyjaśniamy w nim w przejrzysty sposób, jak obrabiać termicznie to warzywo. Poniżej dowiesz się, jak długo gotować szpinak mrożony, który możemy samodzielnie zamrozić w szczycie sezonu lub kupić w sklepie w dowolnym czasie oraz jak długo gotować szpinak świeży, bogaty w składniki mineralne i witaminy.

Sezon na świeży szpinak jest dość długi i obejmuje miesiące od maja do przełomu października i listopada. Poza sezonem warto sięgać także po szpinak mrożony, który urozmaici zdrowe i smaczne dania. Jeśli chcesz przyrządzić oryginalny w smaku obiad z dodatkiem szpinaku, wyszukaj przepis uwzględniający wyraźne nuty przypraw, takich jak np.:

  • czosnek
  • curry
  • chili
  • kurkuma
  • świeżo starta gałka muszkatołowa.

Dobrze komponuje się w daniach z makaronem, tworząc sosy z dodatkiem serów pleśniowych, sera feta, camembert, gorgonzoli czy sera żółtego.

Jak długo gotować szpinak mrożony

Mrożony rozdrobniony szpinak występuje w popularnej formie brykietu. Nie wymaga wcześniejszego rozmrażania, możemy wrzucać go bezpośrednio do garnka lub patelni z gotującą się potrawą. Podpowiadamy, w jakich warunkach i jak długo gotować szpinak mrożony, aby wyszedł miękki i aksamitny. Proces duszenia pod przykryciem z niewielką ilością tłuszczu powinien trwać około 15 minut. Jeśli nie wiesz, ile czasu gotować szpinak mrożony np. w zupie to odpowiadamy, że wystarczy około 10 minut.

Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku masz szansę stworzyć błyskawiczny obiad, taki jak makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym, pierogi lub krokiety. jeżeli lubimy smaki kwaskowate to można ugotować kapuśniak, a jak ugotować kapuśniak dowiesz się na blogu.

Jak długo gotować szpinak świeży

Jeśli zaplanowano na obiad danie z użyciem świeżych liści szpinaku, sprawdź, jak długo gotować szpinak świeży, żeby stał się wystarczająco miękki.

szpinak

Ile czasu gotować szpinak świeży?

Po dokładnym wypłukaniu i ewentualnym odcięciu długich łodyżek, świeży szpinak gotuje się około 2 – 5 min. we wrzątku, bez przykrycia. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody.

Żeby wzbogacić jego smak warto do wody dodać: