Jaki okap warto wybrać do profesjonalnego lokalu gastronomicznego?

Jaki okap warto wybrać do profesjonalnego lokalu gastronomicznego?

18 marca, 2024 0 przez Marcin Kozłowski

Okap gastronomiczny to urządzenie, dzięki któremu prawidłowo funkcjonuje instalacja wentylacyjna w kuchniach i pomieszczeniach gastronomicznych. Urządzenie to usuwa nadmiar ciepła, dymu, zapachów oraz pary wodnej i tłuszczu. Gdyby nie okapy, gotowanie w kuchni byłoby trudniejsze pod wieloma względami. Dlatego tak ważne jest, aby dobrać odpowiedni okap do danego lokalu. Podpowiadamy, jakie typy okapów sprawdzą się w gastronomii.

Jak działa wyciąg gastronomiczny?

Okapy gastronomiczne, określane także jako wyciągi, to urządzenia, które służą do usuwania oparów, wilgoci i nieprzyjemnych zapachów z kuchni. Ich zadaniem jest zapewnienie poprawnej wentylacji w kuchni. Dzięki okapom można nie tylko usunąć nieprzyjemny zapach z pomieszczenia, ale i zmniejszyć ryzyko powstania szkodliwych substancji, które źle wpływają na zdrowie ludzi. Jak działa taki wyciąg gastronomiczny? Jego najważniejszym elementem jest, oczywiście, wentylator, dzięki któremu można pozbyć się z pomieszczenia zanieczyszczonego powietrza. Co ważne, taki okap często posiada dodatkowe filtry, np. tłuszczowe czy węglowe, które skutecznie neutralizują zapachy i oczyszczają powietrze z tłuszczu.

Jak wybrać odpowiedni okap gastronomiczny do lokalu?

Okapy gastronomiczne to bardzo zróżnicowana gama produktów. Mogą się różnić działaniem, filtrami, budową, estetyką. Można je zamontować przy ścianie lub na środku kuchni nad wyspą. Mogą mieć różne kształty, np. skrzyniowe, okrągłe, skośne. Jednak ich funkcja jest niezmienna. Dobrze dobrany okap to urządzenie wydajne, które jest wykonane z wysokiej jakości materiałów i skutecznie usuwa zanieczyszczone powietrze z danego pomieszczenia.

Jakie rodzaje okapów warto zakupić do lokalu?

Do najpopularniejszych rozwiązań należą:

– okap z wentylatorem – to najczęściej wybierane urządzenie na rynku. Posiada wentylator, który dba o odpowiedni przepływ powietrza w kuchni;

– okap 90 cm – to niewielki sprzęt, który sprawdza się doskonale w ograniczonej przestrzeni;

– okap 120 cm – częstym wyborem jest również wyciąg 120 cm. Sprawdzi się w nieco większej kuchni;

– okap 150 cm – to wybór do nieco większych pomieszczeń. Takie okapy znakomicie usuwają opary, zapachy i wilgoć ze średniej wielkości kuchni;

– okap 200 cm – to wyciąg gastronomiczny do większych kuchni. Dzięki dużemu rozmiarowi, okap ten sprawia, że w lokalu są zapewnione komfortowe i odpowiednie warunki zarówno dla pracowników, jak i gości;

– okap 2 m – dwumetrowe okapy sprawdzają się znakomicie w dużych i profesjonalnych kuchniach gastronomicznych, w których gotuje się przez wiele godzin każdego dnia;

– okap 3 m – to okap dla największych pomieszczeń. Skutecznie usuwa opary, zapachy i inne zanieczyszczenia powietrza w każdej kuchni, zapewniając komfortowe warunki do pracy;

– okap ze stali nierdzewnej – urządzenia te mogą być wykonane z różnych materiałów, jednak najlepiej sięgać po okapy gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Są one eleganckie, bardzo wytrzymałe i odporne na ekstremalne warunki, jakie panują w profesjonalnej kuchni. Mają także antykorozyjne właściwości i są łatwe w czyszczeniu.